TITINA NICA ȚENE
Despre...
Titina Nica Tene - Poet. Născută la l0 iulie l944 în satul Ușurei, comuna Șușani, jud, Vâlcea, membru fondator al Ligii Scriitorilor Românide expresie română de pretutinden. Este membră a cenaclului Vasile Sav, patronat de Liga Scriitorilor.
Studii: Liceul teoretic în Drăgășani, școala tehnică de patru ani Drăgășani. Debut în Săteanca. Invățătoare la Tarna-Mare apoi secretară la Revista TRIBUNA Cluj.
Carti:Bucuria lucrurilor simple , poezii pentru copii, Editura Ion Creangă,1989, Recreația grădinii, poezii pentru copii,Editura Porto-Franco,Galați,1997,Amurg de întoarcere, volum de versuri, Editura Napoca-Star, Cluj, 2002, Pietre de aducere-aminte, povestiri, Editura Napoca-Star, 2004. Despre această carte au scris revistele: Oglinda Literară, Viața de Pretutindeni, Amurg Sentimental, Eminescu, etc. Articolele au fost semnate de Al.Stănescu, Petrică Birău, Mariana Zavati Gardner (Anglia),I oan Miclău (Australia), Mariana Sperlea, Ionel Andrașoni, Ioan Pop, Marin Oprea, Marian Barbu, Adina Enăchescu și alții.
Colaborări: Colaborează la revistele Tribuna, Amurg sentimental, Ecoul,Rusidava Culturală, Cuvânt românesc torăcean-Serbia, Lettres Europeennes-Belgia și revistele o-line ARP și Iosif Vulcan.
Este prezentă în Dicționare, ca: Oameni de știință și artă vâlceni, de Petre Petria,1996; Dicționar de poeți,Petre Poantă, Cluj-Napoca, 1998; Clujeni ai secolului 20-dicționar esențial,2000 și Personalități române și faptele lor , 2004, de C.T.Dârțu.
Premii:Ecoul, la Festivalul de poezie George Coșbuc, Bistrița,1984,Premiul 1, la Festivalul de poezie Liviu Rebreanu Târgu Mureș, 1985,premiu a fost acordat de Puia Florica Rebreanu, fiica marelui prozator. Premiul pentru poezie la Vara visurilor mele, București, 2002.
Referinte critice (Selectiuni):“Am savurat cartea de povestiri a talentatei Titina Nica Țene din Cluj-Napoca.M-a impresionat prospețimea limbajului și am rămas cu dorința de a citi mai mult.(…)talentul didactical autoarei se simte în limbajul copilei,care are o altă înțelegere privind sensul cuvintelor comparative cu adulții,mereu preocupați cu muncile epuizante de la sat.(...)Autoarea are un talent înnăscut de a folosi limbajul în maniera cât mai economică,asemenea celor trăiți și orientați nativ ecologic.Umorul mocnit caracterizează fiecare pagină a cărții.În lumea noastră globalizată,unde sunt percepute ca o clonare de idei și fapte școlile înalte oferă cursuri CREATIVE WRITING,din când în când,își face simțită prezența câte un scriitor autentic,cu talent înnăscut și care aduce varietate în literatura contemporană.Titina Nica Țene este o astfel de scriitoare.(Mariana Zavati Gardner-Oglinda Literară,nr.38,februarie 2005,pg.1113).
„Opera scriitoarei Titina Nica Țene este întradevăr prodigioasă,deosebit de variate teme alese,șlefuite până la strălucire,fie poezie,proză,povestiri,sau eseuri.Și totuși,puse într-o formă cultă prin expresie,autoarea știe a da versului sau rândului întocmit acea limpezime,acea muzicalitate curgătoare care ne transportă pe un tărâm al simplității..Poezia doamnei Titina are,cum este și natural un specific propriu,de fapt acea lege pe care o pronunță clasicul B.P.Hașdeu,asemuind literatura română cu o câmpie unde e loc suficient pentru fiecare floare cu mirosul și culorile ei.Deci al fiecărui talent ce va apare pe câmpia literaturii române.Asemenea stelelor al căror lumini luminează cerul universal.Cât de expresive apar versurile poetei clujene vom vedea imediat,după cum și modelele coșbuciene și blagiene ce-au intrat ca niște liante în fondarea robusteții talentului ei probabil încă din tinerețe!”(Ioan Miclău-Australia,în revista „Cărticica românească de copii”).
„Dacă pentru Titina Nica Țene aș construi o punte de legătură cu scriitori noștri contemporani,aș așeza-o alături de V.Alecsandri,pe care,fără falsă modestie,cred că nici un copil care i-a citit versurile nu le poate uita vreodată,pentru că s-a cuibărit undeva în adâncul sufletului,rămânând o vie amintire.(Mariana Sperlea-revista EMINESCU nr.2/2003).
|